Aquesta exposició convida a un fascinant recorregut per l’evolució del suburbi americà, des de la seva consolidació com a model de vida després de la Segona Guerra Mundial fins a la seva transformació en un espai divers i contradictori. A través d’un diàleg entre la forma física de la ciutat i els imaginaris culturals, s’explora com el suburbi ha influït en la identitat urbana, tant als Estats Units com a Europa.
Seccions de l’Exposició:
- La Planificació d’un Somni: Des del creixement industrial del segle XIX fins a la massificació dels suburbis amb l’automòbil, aquesta secció mostra com el somni suburbà va començar com una promesa de llibertat i confort, simbolitzada per icones com el Ford T i els primers barris residencials.
- El Boom de Suburbia: Una mirada al creixement demogràfic i cultural dels suburbis després de la Segona Guerra Mundial, quan milions d’estatunidencs van buscar realitzar el seu «somni americà» en habitatges unifamiliars, enmig de paisatges estandarditzats i pràctiques excloents.
- El malson Residencial: El suburbi es converteix en un escenari de por i aïllament, reflectit en el «gòtic suburbà» de la literatura i el cinema. Aquesta secció il·lustra la transformació de la utopia suburbana en una font de terror psicològic i social.
- Postsuburbia?: Anàlisi de l’evolució dels suburbis cap a espais més diversos però també més desiguals, i el seu impacte ambiental i cultural en l’actualitat. Explora com les noves generacions redefineixen aquest model urbà.
- La Dispersió Arriba a Casa: Reflexió sobre l’expansió de la suburbia a Catalunya i la seva influència en la identitat local, a través d’un diàleg entre tradicions culturals i la modernització urbana.
L’exposició, organitzada pel CCCB, busca replantejar la relació de les ciutats amb el seu entorn suburbà, mostrant com aquests espais segueixen evolucionant i reflectint els reptes i oportunitats de l’urbanisme contemporani.
Esta exposición invita a un fascinante recorrido por la evolución del suburbio americano, desde su consolidación como un modelo de vida después de la Segunda Guerra Mundial hasta su transformación en un espacio diverso y contradictorio. A través de un diálogo entre la forma física de la ciudad y los imaginarios culturales, se explora cómo el suburbio ha influido en la identidad urbana, tanto en los Estados Unidos como en Europa.
Secciones de la Exposición:
- La Planificación de un Sueño: Desde el auge industrial del siglo XIX hasta la masificación de los suburbios con el automóvil, este apartado muestra cómo el sueño suburbano comenzó como una promesa de libertad y confort, simbolizado por íconos como el Ford T y los primeros barrios residenciales.
- El Boom de Suburbia: Una mirada al crecimiento demográfico y cultural de los suburbios tras la Segunda Guerra Mundial, cuando millones de estadounidenses buscaron realizar su «sueño americano» en viviendas unifamiliares, en medio de paisajes estandarizados y prácticas excluyentes.
- La Pesadilla Residencial: El suburbio se convierte en un escenario de miedo y aislamiento, reflejado en el «gótico suburbano» de la literatura y el cine. Este apartado ilustra la transformación de la utopía suburbana en una fuente de terror psicológico y social.
- ¿Postsuburbia?: Análisis de la evolución de los suburbios hacia espacios más diversos pero también más desiguales, y su impacto ambiental y cultural en la actualidad. Explora cómo las nuevas generaciones redefinen este modelo urbano.
- La Dispersión Llega a Casa: Reflexión sobre la expansión de la suburbia en Cataluña y su influencia en la identidad local, a través de un diálogo entre tradiciones culturales y la modernización urbana.
La exposición, organizada por el CCCB, busca replantear la relación de las ciudades con su entorno suburbano, mostrando cómo estos espacios siguen evolucionando y reflejando los retos y oportunidades del urbanismo contemporáneo.